wtorek, 30 czerwca 2015

Domowe curry

Uwielbiam curry, pod każdą postacią, z mięsem, jak i z samymi warzywami.
Często jako bazy używam jogurtu naturalnego i pasty curry. Do tego dodaję dowolne mięso, ja zazwyczaj filet z kurczaka, czy krewetki lub kawałki białej ryby i oczywiście bukiet warzyw (marchewka, cebula, cukinia i bakłażan). Z tego powstaje cudowny sos curry, który podaję przeważnie z ugotowanym na sypko ryżem.

Moim zdaniem sekretem udanego curry jest po pierwsze zakup oryginalnej pasty curry, którą radzę wybierać jak najłagodniejszą, bo i tak dla nas rodowitych Europejczyków, pasta curry będzie bardzo pikantna. Po drugie zawsze mięso i ryby smażę na oleju kokosowym (http://zywnoscbio.pl/olej-kokosowy/) co nadaje potrawie nieco bardziej egzotycznego posmaku, przy czym olej ten należy do grupy zdrowych tłuszczów. Po trzecie dodatek gęstego jogurtu naturalnego, łagodzi trochę smak ostrej pasty curry. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz