piątek, 23 października 2015

Leniwe spaghetti

Czasem jak nie mam pomysłu na obiad i za bardzo nie chce mi się stać przy garach, to robię leniwe spaghetti. Cała w nim sztuka polega na tym, by makaron gotować razem z sosem. Danie smakuje trochę inaczej, niż tradycyjna jego wersja, a przy okazji brudzi się mniej naczyń. Sam makaron gotowany bezpośrednio w sosie pomidorowym, naturalnie go zagęszcza. Przez co nie potrzeba żadnych zaklepek, czy długiego gotowania by sos był wystarczająco gęsty.
Przepis jest banalny, biorę przetarte pomidory: czy to domowe czy ze sklepu, dolewam do nich wodę i gotuję. Dodaję pokrojony czosnek i cebulę, dalej pozwalam się pogotować. Na końcu dodaję makaron, powoli - stopniowo, aż cały zmięknie. Gotuję dalej na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem doprawiam, zazwyczaj cukrem, solą, pieprzem, i włoskimi ziołami.
Danie jest bardzo proste i bez trudu, każdy je wykona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz